Održavanje i namjena obuće

SIMBOLI KOD OBUĆE I NJIHOVA ZNAČENJA
Obuća je proizvod koji se nosi za zaštitu ili pokrivanje stopala i sastoji od sljedećih glavnih dijelova:

 • Gornji dio ili lice koji predstavlja spoljnu stranu strukturnog elementa koji je pričvršćen za đon
 • Postava ili uložna tabanica koja predstavlja unutrašnji dio obuće
 • Đon koji predstavlja donji dio obuće izložen habanju i pričvršćen na gornji dio ili lice. Đon dolazi u kontakt sa podlogom i štiti od hladnoće, toplote, neravnih površina, oštrih predmeta I dr.

Da li ste već imali priliku da vidite etiketu na Vašoj obući i da se zapitate šta znače svi ti simboli?
Danas ove etikete postaju veoma važne za većinu kupaca zato ovom prilikom želimo da Vas informišemo o značenju istih.
Piktogrami na kojima se označava sastav materijala glavnih dijelova obuće nalaze se pored piktograma glavnih dijelova obuće.
Na slikama možete pogledati simbole koje najčešće možete vidjeti na obući uz propratna objašnjenja o značenju simbola:

Obuća može biti namijenjena za različite vremenske prilike.

Neke od namjena su sledeće:

 • Suvo vrijeme – obuća koja je namijenjena za korišćenje po suvom vremenu
  • Suvo vrijeme – povećan nivo vlage – obuća koja je namijenjena za korišćenje po povećanoj atmosferskoj vlazi u šta ne spada kiša i snijeg, već samo povećan nivo vlage u vazduhu.
  • Suvo vrijeme – vodoodbojne – obuća ima određen stepen zaštite od vode. Ovakva vrsta obuće ne propušta prilikom kratkotrajnog izlaganja blagoj kiši ili susnježici, ali prilikom ozbiljnog izlaganja vodi obuća bi prilično brzo propustila. Ovakva obuća mora da se održava specijalnim preparatima jer u suprotnom, usled korišćenja, savijanja dolazi do slabljenja tog površinskog sloja i voda prodire unutar obuće. Obuću redovno održavati i tretirati specijalnim preparatima kako bi zadržala svoja svojstva.
 • Obuća za kišu i snijeg
  • Obuća za kišu i snijeg – vodootporne - obuća ima određen stepen zaštite od vode. Ovakva vrsta obuće ne propušta nakon kratkog uranjanja u vodu/snijeg ali prilično brzo voda bi ušla u vlakna lica te bi prodrla unutar obuće. Ako je obuća izrađena od kože tehnologijom prerade i dorade lice obuće je posebno tretirano pa prilikom korišćenja u mokrim uslovima dolazi do klizanja kaplica vode sa obuće (voda se ne zadržava na licu obuće). Ovakva obuća mora da se održava specijalnim preparatima, jer u suprotnom, usled korišćenja, savijanja dolazi do slabljenja tog površinskog sloja i voda prodire unutar obuće. Obuću redovno održavati i tretirati specijalnim preparatima kako bi zadržala svoja svojstva.
  • Obuća za kišu i snijeg – vodonepropusne – obuća napravljena od gume ili sintetičkih materijala kao što su neopren ili poliuretan. Ti materijali ne propuštaju niti upijaju vodu. Prilikom korišćenja ovakve vrste obuće dolazi do kondenzacije unutar same obuće što može izazvati vlaženje stopala.
 • Obuća za unutrašnju upotrebu – kućna obuća – obuća napravljena za korišćenje u zatvorenim prostorima.

KAKO DA ODRŽAVATE I NJEGUJETE VAŠU OBUĆU
Obuću, kao i svaki dio odjeće, treba održavati da bi što duže bila upotrebiva i djelovala uredno.
Pri održavanju obuće presudnu ulogu ima materijal od kojeg je napravljena, pa prema tome treba koristiti određena sredstva za održavanje.
Preporuke o održavanju obuće daju proizvođači obuće i njih se treba pridržavati.
Za svaku obuću važe osnovna pravila da:

 • Prije čišćenja obuća treba da bude suva, a način održavanja zavisi od vrste materijala od kojeg je obuća izrađena. Održavajte Vašu obuću čistom i zaštitite je koristeći za to predviđene proizvode.
 • Obuću nakon nošenja što prije treba očistiti od nečistoća na način na koji je proizvođač preporučio, da bi joj održali osnovne osobine, nepromijenjen izgled i produžili vijek trajanja. Što duže prljavština ostane na obući teže će se kasnije ukloniti sa obuće.
 • Posle svakog nošenja obuću treba dobro osušiti i provjetriti. Prije pristupanju čišćenja dozvolite Vašoj obući da se prirodno osuši kako bi ste izbjegli da se gornji dio obuće (lice) ošteti. Prirodnim sušenjem gornji dio obuće može da diše i na taj način se produžuje životni vijek Vaše obuće.
 • Osnovna sredstva za njegu svake obuće su: četke, kreme, gumice i impregnacioni sprejevi, a primjenjujete ih zavisno od vrste materijala i onoga sto želite dobiti od zaštite.
 • Cipele čuvajte u kutiji u kojoj ste ih kupili kako ne bi došle u dodir sa drugom obućom, preuzele miris ili se isprljale u cipelarniku. Za odlaganje obuće koristite kalupe ili obuću napunite papirom, novinama ili tkaninom kako bi zadržala oblik.
  Veoma je važno i redovno mijenjati tzv flekice na štiklama, kao i uloške kako bi se produžio vijek trajanja obuće i kako bi se spriječilo oštećenje konstrukcije.
  Trajnost Vaše obuće pored kvaliteta izrade i materijala od kojih su izrađene zavise i od načina na koji ih održavate i koristite.
  Preporučeno je korišćenje kašike za obuvanje, posebno kod duboke i poluduboke obuće.
  Prilikom obuvanja i izuvanja obuće potrebno je razvezati pertle kako bi se izbjeglo povlačenje materijala pri čemu vrlo lako dolazi do krivljenja, pucanja i oštećenja.
  Kako se stopalo ne bi previše pomjeralo u obući tokom nošenja preporuka je da pertle budu vezane. Na ovaj način se izbjegava habanje postave.


ŠTA TREBA IZBJEGAVATI:

 • Pranje obuće ručno ili u veš mašini (osim ako na orginalnoj kutiji obuće nije naznačeno drugačije) - jer može ozbiljno oštetiti obuću. Ukoliko je po deklaraciji dozvoljeno Pranje u mašini, preporučeno je pranje na nježnom ciklusu, najviše na 30 stepeni i sušenje na vazduhu.
 • Sušenje obuće u mašinu za sušenje veša.
 • Sušenje mokre obuće pored vještačkih izvora toplote - kako koža na licu i djonu cipele ne bi postala kruta, ispucala i odlijepila se. Za cipele sa ulošcima sa memorijskom pjenom, ostavite cipele i uloške da se osuše na vazduhu 10 do 12 sati kako biste bili sigurni da su ulošci potpuno suvi. Vlažne cipele i cipele sušene na pogrešan način imaju daleko kraći rok trajanja.

ODRŽAVANJE KOŽNE OBUĆE:
Koža je među najboljim materijalima koji se koriste za izradu obuće. Koža se može istegnuti i oblikovati prema potrebi. U isto vrijeme, održava oblik, diše, udobna je i prije svega prirodan je materijal.
Obuća od Napa (normalne) kože :
Prije pristupanja čišćenju obuće od napa kože, obuću najpre ostaviti da se osuši.
Suvu obuću treba isčetkati suvom četkom kako bi se skinula prašina i stari slojevi kreme a zatim novim slojem kreme namazati cipele i ostaviti malo da upije, a posle toga ih isčetkati.
Preporuka je da se u vrijeme zimskih i kišnih dana koristi impregnacioni sprej kako bi obuća što duže vremena održala nepromijenjen izgled i da bi se malo spriječio prodor vlage do nogu.

Obuća od Nubuck kože:

Kada je u pitanju Nubuck koža veoma je važno da se obuća impregnira. Preporuka je da se obuća od nubuck kože impregnira odmah pri kupovini a posle u zavisnosti od vremenskih uslova, može i svake druge nedelje,dok u zimskom periodu jednom nedeljno isljučivo uveče kako bi se impregnacija dobro osušila i ušla u sve pore obuće.
Prilikom čišćenja obuće od nubuck kože , cipele naravno moraju biti suve. Za njihovo čišćenje isključivo koristiti posebne četke za nubuk kožu ili gumice za brisanje. Za otporniju nečistoću upotrebljavati mekanu gumicu čime materijal čuva svoja osnovna svojstva. Četka se sastoji od gumiranih vlakana i uskog ruba i koristi se za teško dostupne djelove obuće.

Obuća od Velur kože (prevrnuta, brušena, antilop koža):
Za Velur kožu koristi se gumica ili četka za čišćenje velura, kako bi ostao čupavog izleda kakav prirodno i jeste, a potom se preporučuje velur - nubuk sprej.
Najprije treba otkloniti nečistoće, ukoliko postoje mrlje njih očistiti gumicom u kamenu i četkom za velur, a zatim sprejem osvježite boju i cipele zaštitite od vlage.
Važno je napomenuti da zaštitu u spreju ne treba stavljati često (treba pustiti da se osuši), preporučljivo je da prode bar 24h jer zbog kiselosti znoja tamno bojena koža može pustiti boju.

Obuća od lakirane kože:
Obuću od lakirane kože treba posebno njegovati jer nenjegovana lakirana koža ubrzo ispuca i štetu više nije moguće sanirati.
Prilikom pristupanju čišćenja obuće od lakirane kože najprije je treba prvo očistiti krpom od prašine i prljavštine i tek tada nanositi isključivo namjensku tečnost za lakiranje. Po upijanju polirnog laka, sa čistom i mekom krpom, lagano protrljati obuću kako bi obuća dobila još izrazitiji sjaj. Ovu vrstu kože ne treba čistiti četkom i standardnim kremama, jer može doći do oštećenja gornjeg sloja,tj. skidanja lakiranog dijela kože. Takođe ne koristiti gumice koje sadrže mast za čišćenje.

Sportska obuća:
Za održavanje kožne Sportske obuće koriste se meka gumica sa kojom se čiste eventualne mrlje i impregnacioni sprej kojim se obuća štiti od vlage. Naravno, najprije je potrebno sa Sportske obuće skinuti prašinu suvom krpom i tek nakon toga pristupiti čišćenju i održavanju obuće.
Za veoma oštećenu bijelu sportsku obuću od napa kože, preporučuje se posebno bijelo samosvijetleće polirno sredstvo, koje dobro pokriva sva izlizana i oštećena mjesta

Kod osoba koje imaju problem sa izraslim kostima, žuljevima, itd... Preporučuje se korišćenje specijalnih omekšavajućih pjena. Omekšivač treba naprskati na dijelu gdje Vas obuća steže i hodati dok se obuća ne prilagodi nozi. Ovo takode vrijedi i kada Vam se desi da Vam se svidaju cipele koje su Vam malo manje a Vi ih uporno želiti nositi.

PREPORUKE ZA ODRŽAVANJE OBUĆE OD TEKSTILA
Nakon upotrebe, obuću od tekstila treba očistiti mekom četkom kako bi se uklonile čestice prašine i prljavštine. Obuću od tekstila nikako ne perite u mašini za veš i ne natapajte ih u vodi.

DODATNE INFORMACIJE
Nijedan tip obuće, izuzev obuće od gume i plastike, nije u potpunosti vodootporan i zato u uslovima povećane vlage treba koristiti obuću koja ima impregnaciju.
Pri eksploataciji obuće noge se znoje a cipela apsorbuje neugodne mirise. Ubacivanjem novinskih papira u Vaše cipele uspješno rešavate problem suvišne vlage i time održavate oblik, mekoću i produžavate životni vijek cipele.
Takođe, posle upotrebe, poželjno je uvijek izvaditi uložnu tabanicu (ukoliko nije zalijepljena) i osušiti je na sobnoj temperaturi.

Redovnim odstranjivanjem nečistoća sa Vaše obuće ostvarujete nepromijenjen izgled, duži vijek trajanja. Način čišćenja prvenstveno zavisi od vrste materijala izradjene obuće.
Pertle se takođe prljaju, a vremenom se i habaju. Prljavština takođe može da dospe do rupica za pertle i jezika. Pranjem ili mijenjanjem pertli možete potpuno da promijenite izgled vaših patika.
Kalupi za obuću će pomoći da Vaša obuća dugo ostane postojana. Postoje različite vrste kalupa, od onih plastičnih koji neće dozvoliti koži da se širi do onih od drveta koji pored toga što zadržavaju oblik, ne dozvoljavaju da vlaga utiče na kožu. Na ovaj način ćete spriječiti i pojavu neprijatnog mirisa.
Bitno je znati da se kožni đonovi moraju popravljati na vrijeme, a da kožni gornji dio obuće (kao i cipele od sintetike i tekstila) ne pruža stoprocentnu zaštitu od prodiranja vode. Impregnacija povećava otpornost na vodu, ali jedine cipele koje su zaista otporne na vodu su one od plastike ili gume.
Prilikom kupovine, savjetujemo Vam da probate obje cipele. Od proizvođača, do proizvođača, pa čak i od model do modela može postojati odstupanje u dužini, širini, visini obuće.

X